Гешев взе на специален отчет делата за водната криза в Перник

0
18
полиция
Иван Гешев

Разследват се служители от общинската и областната администрация и ВиК дружеството

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура, съобщиха оттам.

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник. Разследването, наблюдавано от прокурор от СП, се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. „Студена“. От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води по чл. 219, ал.1 от НК (за безстопанственост). Следствените действия са възложени на следовател от СО – СП.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичният минимум на водата на яз. Студена; имало ли е и какви водни загуби в периода 2017–2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога.

Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. „Студена“,  дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В Окръжна прокуратура – Перник, се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от „ВиК – Перник“ ООД по чл. 219, ал. 1 от НК (за безстопанственост). Разследването се води от екип от прокурори от ОП – Перник и служители на ОДМВР – Перник.

Извършват се интензивни процесуално–следствени действия на място, разпитват се свидетели. В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

По нареждане на премиера с разследването на пернишката водна криза се зае и икономическата полиция и лично главният секретар на МВР Ивайло Иванов.