Гешев готов да се отчете пред депутатите

0
66
полиция
Иван Гешев

Прати с писмо до Караянчева

Главният прокурор Иван Гешев уведоми с писмо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията за представяне на дейността на прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители.

Съгласно регламентираната организация на информационната дейност в прокуратурата статистическата информация за дейността на всички прокуратури в страната се събира и обобщава с периодичност – първо тримесечие, първо шестмесечие, деветмесечие и годишно. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата в ПРБ за първото полугодие на 2020 г. ще бъде изготвена в началото на август 2020 г., посочва в писмото си главният прокурор, като изразява готовност да представи резултатите още в началото на август.

В случай че Народното събрание прецени за необходимост представянето на доклад за дейността на ПРБ за деветмесечието на настоящата година, обобщената информация за този период ще е изготвена след средата на октомври 2020 г. Поради това същата може да бъде представена на народните представители в края на октомври.

„България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият й орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани“, пише главният прокурор Иван Гешев в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

По-рано днес парламентът прие предложението на левицата Иван Гешев да бъде изслушан от депутатите с доклад за дейността на прокуратурата от януари до август тази година.