Гешев: Защо сме мафия? Защото внесохме светлина в тъмнината с дела, а не с думи

0
59
Иван Гешев Снимка: Dnes.bg

За пръв път от 1989 г. повдигнахме обвинения на действащ министър и заместник-министър, посочи главният прокурор

„Достигната е червена линия, прокуратурата не може и няма да спре да работи. Цената са атаки, а тази цена я плащат и нашите семейства“. Това каза главният прокурор Иван Гешев на съвещанието на прокуратурата, което се провежда при изключителни мерки за сигурност в градината на резиденция „Бояна“, Dnes.bg.

В съвещанието участват 700 прокурори и следователи от цялата страна.

Защото внесохме в тъмнината светлина, и то с дела, не с думи. Защото решихме проблема с телефонните измами. Защото намалихме с над 20% грабежите. Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище. Защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни“, коментира Гешев атаките срещу държавното обвинение.

Той се зарече, че няма да допусне да има двойни стандарти, както беше десетилетия наред.

„За пръв път от 1989 г. повдигнахме обвинения на действащ министър и заместник -министър. Извън България се укриват едни от най-богатите хора на България, които мислеха, че са над закона. Затова сме лоши за лошите. Което значи, че сме добри за тези, които ни плащат заплатите”, каза главният прокурор.

На съвещанието държавните обвинители обсъждат независимостта си. То е свикано след декларацията на тяхната колегия във Висшия съдебен съвет, в която се посочва, че върху магистратите е оказван политически натиск и се правят опити за посегателство върху независимостта и доброто им име. Твърди се също, че се нарушават върховенството на закона и принципът за разделение на властите.