Прокурор имаше въпрос искал ли е Борисов оставката на Гешев. Престъпление ли е да искаш оставката на някого, пита адвокат Менков

0
845
Менко Менков Снимка: 24 часа

Няма никакъв „Барселонагейт“, защото няма престъпление. Въпросите на разследващите бяха свързани не с някакви документи или свидетелски показания, а с медийни публикации, каза юристът

Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Ако имаше, много отдавна властите в Испания щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление. Бойко Борисов вече е давал 2 пъти показания като свидетел по това разследване, което е на 4 години, каза адвокат Менко Менков пред репортери. Той даде подробности за двата разпита на Бойко Борисов в прокуратурата днес.

Адвокатът посочи, че въпросите винаги били едни и същи – дали познава някого. Въпросите на прокурорите били свързани не с някакви документи или свидетелски показания, а с медийни публикации. Според Менков вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Бившият премиер нееднократно е заявявал, че няма къща в Барселона и не познава хората, които се свързват с нея.

Борисов не познава нито един от шестимата членове на ВСС, поискали отстраняването на главния прокурор, включително Йордан Стоев. Днес той бе питан по темата и обясни, че няма никакъв контакт с тях.

Имаше и въпрос дали Борисов е искал оставката на Иван Гешев, посочи адвокат Менков. И попита защо всички други политически лидери, а и президентът Румен Радев, които през последните 2 години са искали освобождаването на Гешев, не са били викани на разпит. Адвокатът напомни, че не Борисов, а Мария Габриел е казала, че ще иска отстраняването на главния прокурор.

А и престъпление ли е да се иска оставката на някого, попита Менков. Самата Габриел, проверявана за наем на общинско жилище в София,  още не е получила призовка.

Проверката дали пари са били изнасяни с чували с пари с полети на правителствения „Авиоотряд 28“ Менков нарече безумна и каза, че това няма как да се случи.

Адвокатът заяви, че Борисов няма никакви притеснения по разследванията и е разпитван като свидетел.