Гешев за безредиците пред регионалното министерство: Да се бият полицаи не е признак на демократичност

0
535
Иван Гешев

Сръбската държава не иска да изпълни международните си ангажименти относно екстрадицията на Цветан Василев, казва главният прокурор

Няма да се толерира насилието над полицаи. Това заяви главният прокурор Иван Гешев във връзка с вчерашния случай на нападение срещу униформени по време на протеста пред регионалното министерство. Двама служители на реда бяха ранени. Гешев даде пример с държави от Европейския съюз и САЩ, където при подобни безредици и насилие над служители на реда ответните мерки са доста по-строги.

Вече има образувано досъдебно производство, а 4-ма души са задържани. Предстои да стане ясно на колко от тях ще се повдигнат обвинения.

„На българските граждани трябва да е ясно, че това да се бият полицаи не е признак на демократичност, както се опитва да се представя. Това, което може да направи прокуратурата, е стриктно да приложи закона, когато са налице данни или доказателства за извършено престъпление. Няма да се толерира това да се бият полицаи. Това от една страна се е превърнало в някаква степен в национален спорт, който трябва да спре, за да може тези хора да охраняват правата на българските граждани пълноценно”, заяви Гешев.

Сръбската държава не иска да изпълни международните си ангажименти относно Цветан Василев, свързани с неговата екстрадация, заяви главният прокурор Иван Гешев преди да влезе на заседание на спецсъда по мегаделото за източване на 2.5 млрд.лв. от КТБ.

Във връзка с искането на бившия вече банкер да бъде разпитан чрез видео връзка, Гешев заяви, че това ще стане единствено по преценка на съда. „Прокурорите по делото искат да чуят показанията на Василев, но да се изправи пред съда“, каза Гешев. Вече пет години обаче процедурата по екстрадиция, поискана от българската прокуратура, продължава да чака решение на белградския съд.

Главният прокурор Иван Гешев влезе в съдебната зала, за да участва в разпита на основния свидетел срещу Цветан Василев – Бисер Лазов. Две години бъдещият обвинител №1 ръководеше разследването за фалита на трезора.