Рашков заповяда на Гешев да огласи справка

0
705
Снимка: ПИК

Точно преди изборите

Вътрешният министър Бойко Рашков даде ултиматум на главния прокурор Иван Гешев да огласи справка на ДАНС за „27 магистрати, които имат нерегистрирани имоти и парични средства“. Крайният срок на главния прокурор изтича в последния ден от предизборната кампания. Това стана ясно от думи на Рашков пред „Евроком“.

Вече всяка седмица служебният вицепремиер дава интервю за кабелната телевизия и журналиста Сашо Диков. Датата 9 юли, 19 часа вечерта, дойде по идея на Диков. Ако ултиматумът на Гешев изтече, без да е предоставил исканата от него информация, Рашков обеща да обяви имената на 27-те сам.

Първо, справките са две – едната за висши държавни служители, другата е за магистрати. Тя не е за нерегистрирани имоти и сметки в чужбина, а просто за сметки и имоти в чужбина. Няма как те да не са регистрирани у нас или в съответната банка или имотен регистър в съответната държава.

Интересно е, че Рашков не споменава за другата справка – за политиците.

По тези две справки има проверки, съобщи онзи ден бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Той дори каза, че в списъка има например следователка, чийто съпруг е чужд гражданин и сметката в чужда банка е съвсем редовна, а парите по нея са със законен произход. Няма никакви доказателства за посочените от ДАНС в справката, дори някои от данните са й подадени от чужди служби с уговорката да не се използват в съдебен процес, заяви Цацаров.

Следователно, ако Гешев изпълни ултиматума на Рашков, няма ли да извърши престъпление.