Рашков без достъп до тайни, защото разгласявал тайни. То е бил уведомен за това

0
83
Недялко Недялков Снимка: Нова

Освободеният зам.-шеф на ДАНС Недялков ще заведе дело за уволнението си

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация, тъй като е разгласявал такава, съобщи пред журналисти отстраненият заместник-председател на ДАНС Недялко Недялков.

Днес той отиде в агенцията за сигурност, за да разбере мотивите за освобождаването си, предаде БНР.

На влизане в ДАНС Недялков обясни, че е подписал документа, с който се отнема достъпа на Рашков до класифицирана информация, защото Рашков е разгласил такава. „Оттогава, от случая, мина доста време и нямам спомен с детайли“, каза Недялков и посочи, че Рашков е бил уведомен за решението от служители на ДАНС.

“Извършена е проверка за това дали съм нарушил престижа на институцията. Имам две награди за тази година, не знам как не си изпълнявам работата тогава. Ще заведа дело за отстраняването ми”, заяви той, цитиран от “Нова телевизия”.

„По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят”. Така той коментира мотивите за освобождаването си от поста. Вчера той беше отстранен за системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на агенцията.

Недялков посочи кои са най-вероятните според него причини за освобождаването му. „Това може би го отдавам на резултатите, които постига агенцията в това, че имаме успешни реализации срещу редица олигарси, както добре знаете, разбитата шпионска мрежа, а може би и личен мотив от това, че подписът за отнемането на достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков е мой”, каза още той.