Гешев „назначи“ неволно Пламен Узунов на нова длъжност: Съветник по правни въпроси, корупция и лобизъм на президента

0
126
Иван Гешев Снимка: 24 часа

Има мрежа от зависимости между едрия бизнес и политиката в държавата и ние ще я разплетем, казва главният прокурор

„Никой няма право да се намесва в съдебни дела“,  каза днес главният прокурор Иван Гешев по повод публикуваните от прокуратурата чатове между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Двамата си писали половин година есемеси за висящо административно дело, а Узунов пратил решението на приятеля си, преди то да бъде подписано от съдиите и публикувано официално.

Гешев обясни, че наблюдаващите прокурори ще решат дали да привлекат като обвиняем съветника по правни въпроси, „корупция и лобизъм“ на президента, а после коригира лапсуса си с длъжността, която заема секретарят на президента –  по правни въпроси и антикорупция.

„Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е единият аспект, другият е въпрос от кадрови и морален аспект. Проблемите на прокуратурата на мен са ми ясни и вземам адекватни мерки за ситуацията“, добави главният прокурор. Той обяви, че се прави проверка за 3 години назад на прокурор от Русе във връзка с конфликт на интереси и злоупотреба с длъжност. Николай Николов търсил помощ от Бобоков, за да бъде назначен за окръжен прокурор.

„Проблемите на другите институции не са мои проблеми. Президентът, както министър-председателят, както министрите са политически ангажирани лица. Аз няма как да коментирам политически изказвания. Доколкото си спомням, президентът призова да се разследва корупцията, а търговията с влияние е част от корупционните действия. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, секретар, министър, депутат, ром или циганин, турчин или друг български гражданин. Подходът към всички ще бъде един и същ.

Разграничителната линия е дали се нарушава законът, това е единственото нещо, с което ще се съобразява българската прокуратура. Ние няма да съобразяваме и не съобразяваме действията си с политическите последствия, те са проблем на политиците, да си ги решават те. Ако искат да няма политически последствия, да си правят правилен кадрови подбор и да спазват закона“, категоричен бе Гешев.

„Прокуратурата е открита към българските граждани чрез медиите по начин, по който не е открита никоя друга структура в държавата. Ние не се притесняваме да показваме и собствените си проблеми, свързани с опити за олигархично или политическо влияние върху съдебната власт’, заяви главният прокурор.

Според него от прокуратурата показват на гражданите доказателства и данни от разследвания, за да не може да се позволяват манипулативни внушения на политическа, икономическа или друга основа. Прокуратурата показва мрежа от зависимости между едрия бизнес и политиката, която е оформена в държавата, и има намерение да разплете тази мрежа. Компромиси няма да има за никого, подчерта Гешев.

След като може да бъде разпитан министър-председател, след като може действащ министър, безпрецедентно след 1989 г., да бъде задържан под стража, след като може действащ зам.-министър в момента да бъде в ареста, не виждам защо да не може да се разпита съветник на президента, добави Гешев.

Той обясни, че българският главен прокурор не разследва, това правят разследващите органи, а разследванията им се наблюдават от наблюдаващи прокурори. „Президентът вероятно е допуснал лапсус или не е добре информиран как функционира българската съдебна власт“, коментира Гешев.

Колкото повече работим, толкова повече неща ще излизат от тези мрежи със зависимости, за които вече стана въпрос. Ние сме много наясно с последствията, с политическите атаки, на които ще бъде подложена прокуратурата, с личните атаки, на които ще бъдат подложени конкретни прокурори, както и с опитите за законодателни изменения за закриване на прокуратурата. Ние влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим, категоричен беше Гешев.