Гешев: Темата за отстраняването ми е политическа, цели да отвлече вниманието на хората от високите цени

0
104
Иван Гешев Снимка: Труд

Според него атаките срещу прокуратурата са свързани и с това, че са засегнати интересите на „богати хора“

„Влизането в президентството остави в обществото впечатление за непремереност на действията“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред в. „Филтър“.

„Това мога да приема като критика. Но не и да говоря за незаконосъобразност на действията. За разлика от арестите на някои политически лидери след това, при които освен усещане за непремереност имаше и незаконосъобразност, както постанови съдът“, казва Гешев.

На въпрос какво чувство е изпитал, когато е разбрал, че Висшият съдебен съвет взе решение да остане на поста, главният прокурор заявява: По-скоро умора.

„Изслушването продължи 14 часа, а изборът ми 11–12 часа. През цялото време на изслушването като юрист изпитвах срам пред колегите, които ни гледат, защото процедурата беше странна за нашата гилдия. По същество тя се състоеше от изказване на субективни твърдения, политически клишета и свободно цитиране на различни норми. Говоря за исканията за изслушването на министър Надежда Йорданова, между които нямаше никаква връзка.

Едно от основанията за отстраняването ми бе това, че съм дал методически указания с цел да се намали броят на загиналите от пътнотранспортни произшествия, като се иска от съда изземане на моторното превозно средство, ако то е управлявано след употреба на алкохол и наркотици. Окачествих това искане като „просто нищо“, отговаря Гешев.

Гешев заявява, че темата за неговото сваляне е политическа и цели да отвлече вниманието на хората от високите цени.

Според него атаките срещу прокуратурата са свързани и с това, че са засегнати интересите на „богати хора“.

„Резултатът е замразени милиард и половина евро, но никой не обръща внимание на този факт. А това е много сериозна сума. Логично е тези засегнати хора да искат да си върнат имуществото, а структурите, които работят срещу тях, да не съществуват. Когато бях прокурор в Градска прокуратура, един американски колега ме попита как се оказва въздействие върху българските магистрати. Казах му – първо се опитват да те корумпират, ако не могат, се опитват да те компрометират. Ако и това не даде резултат, най-вероятно се стига до бой. Но в България до третия вариант не се стига, защото първите два са ефективни. Сега обаче имаме и иновативен четвърти способ“, посочва още Гешев./Tribune.bg