Гешев: Никоя полиция в Европа няма да изтърпи толкова бой, както нашата на 2 септември

0
430
Извеждат ранен от протестиращите полицай.

Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в предизборната кампания, каза той

„Никоя полиция няма да изтърпи толкова бой! Никоя полиция в Европа няма да изтърпи това, което изтърпяха на 2 септември българските служители на МВР“. Така главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос, зададен от соцдепута Крум Зарков за полицейското насилие срещу протестиращи.  Това стана по време на изслушването на Гешев в правната комисия.

Главният прокурор посъветва Зарков като възпитаник на Сорбоната да провери как действаха там органите на реда срещу „жълтите жилетки“. „Така че аз поздравявам българските полицаи, че те перфектно защитиха български граждани да не пострадат и защитиха български институции“, категорично застана зад действията на МВР Гешев. „А иначе българските граждани имат право да си протестират, както си преценят, независимо дали са криминално проявени или не са“, добави той.

В отговор на БСП той коментира и резолюцията на европарламента за върховенството на закона, като заяви, че битува един „изграден мит“ в европейските институции по адрес на прокуратурата. „Аз съм готов да участвам във всякакви формати в решаването на този проблем, ако въобще е налице този проблем“, каза Гешев.

„Виждам, че сме в предизборна ситуация, но прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес“, категоричен беше той.

„Аз нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол и разследване. Тук политическата цел не е разследване на главния прокурор, а отстраняване“, категоричен беше Гешев.

Той припомни, че е написал подробно отговорите си до въпросната комисия в европарламента, автор на доклада, сред които и този: от коя партия са най-много от разследваните политици, като посочи, че това е ГЕРБ.

„Повечето лица по делата с висок обществен интерес са представители на най-голямата управляваща партия и това е логичен факт поради това, че голямата част от съответните лица на високи държавни постове и кметовете преобладаващо са членове на тази партия, в това няма нищо по-логично“, обясни главният прокурор, но заяви: „Ние списъци на политици не правим“.

А в отговор на въпрос за поисканото узаконяване на забранената у нас ОМО „Илинден“ в резолюцията на ЕП главният прокурор напомни, че тази организация е незаконна у нас и просто трябва да си спазваме конституцията и законите на страната. „Родоотстъпници в България винаги е имало“, заключи Гешев.