Каракачанов за Габрово: Местната власт трябва да си върши работата

Без ясна държавна програма за решаване на този въпрос, не можем да постигнем какъвто и да е резултат, обяви той

0
39
габрово
Заседанието на правителството. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Полицията се е справила с проблема, обяви вицепремиерът след извънредно заседание на МС

Ситуацията е овладяна, полицията си е свършила работата. Няма данни за политическо вмешателство. Протестът възниква като спонтанен протест на граждани, които закономерно протестират против едно криминално престъпление. Ексцесиите са малко по-късно вечерта, предимно от млади хора. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след извънредно заседание в Министерски съвет с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и представители на МВР заради напрежението в Габрово. На 7 април вечерта продавач в магазин беше пребит от трима роми заради забележка, а снощи гневни граждани се опитаха да нахлуят в следствения арест, където са задържани нападателите, след което потрошиха пет къщи, обитавани от роми.

Полицията в подобни ситуации винаги си върши работата, проблемът е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в тези процеси. Според мен, за да не се стига до подобни инциденти на други места и тогава полицията да дойде да си върши работата, защото това означава организиране на човешки и финансов ресурс, местната власт трябва най-накрая да започне да си върши работата.

Там където даден кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно или строят жилища незаконно, или се самонастаняват в изоставени сгради незаконно, да сигнализират полицията, за да се вземат предварителни мерки, а не да се чака да се случи инцидент и тогава да хвърляме полицията с целия ѝ възможен ресурс да овладява положението, подчерта Каракачанов.

В момента ситуацията е спокойна, взети са всички необходими мерки, не се очакват нови провокации, уточни той. Лицата и близките до тях от този криминален контингент в голямата си част са напуснали града. Това до голяма степен облекчава ситуацията. Още веднъж искам да благодаря на полицията. Полицията си свърши работата за пореден път. Но не трябва да се чака моментът, в който да се намесва полицията. По закон, кметът е този, който отговаря за обществения ред. Кметовете на населени места и на общини би следвало да бъдат много по-критични, когато подобен контингент се настанява. Това са процеси, които трябва да бъдат контриолирани и полицията да бъде информирана, за да се предприемат съответните мерки по проверка на тези лица – съдебното им минало, документи, регистрации, посочи вицепремиерът.

Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Органите, които трябва да бъдат активни, са общинските власти. Това не отменя задълженията на полицията, нито на другите правоохранителни органи, но трябва да се започне от там. Полицията проявява професионализъм, но проблемът е общ за цялото и той трябва да бъде решаван с помощта на всички институции, въпреки разделението на властите, заяви Красимир Каракачанов.

В отговор на въпрос дали негова оставка ще реши въпроса, той заяви: „Ако смятате, че ще го реши, ще я получите веднага“.

Без ясна държавна програма за решаване на този въпрос, не можем да постигнем какъвто и да е резултат. Повече от 20 години тези въпроси се замитаха под чергата, за да не се разсърди някой, да не ни обвини някой или да не ни се скара някой от Брюксел. Крайно време е нещата да бъдат казани такива каквито са и да бъдат посочени необходимите мерки. Целта на тази концепция не са силовите мерки. Силовите мерки са последното нещо – трябва да се започне с образованието, социалната политика, незаконните строежи, за да има ефект. Не може да очаквате от хора, които не са посещавали училище, неграмотни са, не могат да четат и да пишат, да познават правилата и да спазват обществения ред. Това е целта на процеса – цялостна програма, каза още вицепремиерът.