Хайки на Пътна полиция по пътя за морето

0
18
Снимка: архив

Агресивните водачи ще бъдат санкционирани на място

Заради очаквания засилен трафик към морето полицията стартира нова специализирана операция. Тя ще бъде разделена в два етапа и приключва в неделя. Това обяви Николай Крушарски от „Пътна полиция“ към ГДНП на брифинг пред журналисти.

„Първият етап ще бъде насочен към превенцията и присъствие от страна на служителите на пътната полиция по магистралите, първокласните и второкласните пътища. Основната наша задача е да бъдем видими, колегите ще се влеят в трафика и ще бъдат с включени сигнални светлини“, обясни Крушарски, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че агресивните водачи ще бъдат извеждани от пътя и санкционирани на място.

Вторият етап на операцията засяга контрола на водачи в цялата страна и той ще следи дали те са под въздействие на алкохол или наркотични вещества, за използването на колана, наличие на гражданска отговорност и дали не нарушават демонстративно правилата на пътя.

Крушарски отчете резултатите и от приключилата у нас, миналата седмица, специализирана полицейска операция, провеждаща се във всички страни членки на ЕС, по линия на ROADPOL.

„Само за една седмица са проверени над 30 000 водача на превозни средства, като 285 от тях са установени да управляват под въздействие на алкохол, а 75 управляват МПС под въздействие на наркотични вещества“, обяви той.

По думите му през тази година се наблюдава ръст по отношение на загиналите, но по отношения на тежко ранените има лек спад.