Глоба до 50 хил. лева за търговски вериги, които не продават български стоки

0
21
кодекс
Снимка: архив

Депутатите записаха санкциите в Закона за извънредното положение

Санкция от 15 хил. до 25 хил. лева грози търговските вериги, които не се съобразят с постановлението на Министерския съвет да имат задължителни щандове с български стоки. Ако нарушението бъде извършено повторно, глобата скача от 30 хил. до 50 хил. лева.

Това записаха депутатите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а мярката има за цел да стимулира родната икономика в условията на кризата, породена от коронавирус епидемията, предаде БГНЕС.

Правителството вече задължи веригите да предлагат българска продукция от местни производители в обектите си, като се отказа от първоначалното си намерение рафтовете да бъдат напълнени на 50% с родни стоки.

„Целта е да бъде създаден един механизъм, който да даде възможността на българските производители да предлагат и реализират своята стока в тези вериги”, отбеляза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Според него затварянето на пазарите пък е необходима мярка, защото реализираната със закъснение земеделска продукция не е по-важна от човешкия живот, който е поставен под опасност заради епидемиологичната обстановка в страната.