Говорителите на анти-ГЕРБ партиите най-после трябва да осъзнаят какъв е механизмът на изборите

0
303
Снимка: архив

Изборите се печелят и губят от избирателите. За ГЕРБ са гласували повече хора в предходните избори

Петко Симеонов

Петко Симеонов, фейсбук

Слушах донякъде Велизар Енчев в „Не-коректно“ по БНР. Като заговори за причините на изборните победи на ГЕРБ и изброи – невалидните бюлетини, „мъртвите души“ и Михаил Константинов като големия „подправяч“ на изборни резултати, загасих радиото.

Говорителите на анти-ГЕРБ партиите най-после трябва да осъзнаят какъв е механизма на изборите.

1.На изборите се гласува с лична карта. „Мъртва душа“ не може да гласува. Резултатите от изборите се изчисляват според броя на гласувалите. „Мъртви души“ не присъстват в броенето. Това не означава, че избирателните списъци не трябва да са коректни и точни.

2. Невалидните бюлетини се обявяват за невалидни с протокола от секциите. Този протокол се подписва от представителите на всички партии. Ако няма консенсус между представителите на всички партии за „невалидността на бюлетината“, тя не може да бъде обявена за невалидна. Така да се каже – големият брой невалидни бюлетини е получен с консенсус от всички представители на различните партии в секциите.

Проблемът тук е сложността на бюлетината и неподготвеността на избирателите да я попълват. Това може да се промени, ако в предизборната кампания се обяснява по медиите, разбираемо за всички, как да се гласува.

3. Информационно обслужване и в частност Михаил Константинов не могат да се намесват в изборните резултати. Тяхната работа е достатъчно прозрачна и подлежи на пълен контрол от всеки заинтересован.

4. Доверието в изборите се гарантира от секциите. Партиите да подготвят свои представители в тях, а не да ги „ловят“ в последния момент.

5. Борбата срещу корпоративен, етнически и купен вот е работа на полицията.

6. Изборите се печелят и губят от избирателите. За ГЕРБ са гласували повече хора в предходните избори.

7. Излезте от пашкулите на Фейсбук, БСП, БСТВ, „лятото на Божков“ и заредените с емоции жълтопаветни митинги и шествия, тръгнете по страната и обяснявайте на хората вашата истина. Спечелете ги на своя страна! Иначе следващите избори ще бъдат спечелени пак от ГЕРБ. Нямайте съмнения.