Горанов очаква до 2021 г. 1500 лева средна заплата

0
14
апартамент
Владислав Горанов

3.3% икономически растеж е заложен в следващите три години

Средна заплата от 1400-1500 лева в края на мандата през 2021 г. е постижима и възможна. Състоянието на пазара на труда предполага подобно съотношение, подчерта финансовият министър Владислав Горанов пред социалните партньори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество за бюджета за следващата година.

По думите му бюджетът е изпълним, в него има заложени достатъчно буфери. Съвършен бюджет няма, този изпълнява приоритетите на сегашното правителство. Липсата на изненади в бюджета за догодина е добрата новина, подчерта министърът.

Според него е важно да има прогнозируемост и големите мерки да бъдат последователно изпълнявани. Последователно се стремим да притискаме бизнеса да увеличава доходите, каза Горанов, като припомни стъпката за 10% ръст в публичния сектор, която е заложена.

Приоритетът на бюджет 2020 г. е образованието и инвестициите в човешки капитал. За целта за догодина са отделени 2.651 млрд. лева. Предвижда се минималната основна заплата на учителите от 600 лв. през 2016 г. да достигне 1255 лв. в края на мандата през 2021 г., каза Горанов, напомняйки обещанието за двойно увеличение за периода. Повечето пари са предназначени за заплати на учители, за ремонти, стипендии.

Заложеното увеличение от 10% на доходите в публичния сектор ще бъде по преценка на заеманата длъжност и постигнатите резултати, даде да се разбере той.

Данъците догодина остават същите, но министърът посочи, че мерките ще се затегнат още, включително чрез система за видеонаблюдение и контрол в данъчните складове. Той посочи, че в сферата на услугите има масови опити да се подменят фирмите в хотелиерство и ресторантьорство, за да се избягва плащането на ДДС.

3.3% икономически растеж е заложен в следващите три години. Основен двигател на растежа е вътрешното търсене по линия на потреблението и инвестициите. Очаква се леко забавяне на инфлацията около 2.1%. Платежоспособното търсене е благоприятствано по думите му от исторически ниската безработица и растежа на доходите.

Сред рисковете пред българската икономика той посочи нестабилната геополитическа обстановка. Министърът отчете, че заради покупката на новите изтребители бюджетното салдо за 2019 г. е било ревизирано от отрицателно от 600 млн. до отрицателно от 2.4 млрд. лева, но се очаквало в края на годината по-благоприятно развитие. Отбраната е другият приоритет на кабинета в бюджета за догодина.

За стремежа към балансиран бюджет Горанов обясни, че това е буфер срещу неблагоприятното развитие на европейската, световната, оттам националната икономика, а и следва разбирането, че държавата трябва да харчи толкова, колкото събере.

За здравеопазване догодина са предвидени с половин милиард повече. Увеличението на пенсиите с 6.7% от 1 юли ще струва 590 млн. на бюджета на ДОО.

За общините са предвидени 4,202 млрд. лв, което е с около 460 млн. лв. повече спрямо тази година.