Горанов: Спекулативно е да се говори за увеличение в цената на самолетните билети

0
65
Владислав Горанов

Решението България да се присъедини към декларацията за данъчно облагане на авиационните компании е взето след дебат в Министерския съвет

Финансовият министър Владислав Горанов отговори на обвиненията, които вчера отправи към него евродепутатът Радан Кънев. В профила си във Фейсбук Кънев написа, че заедно с финансови министри на други държави Горанов тайно е подписал от името на България „Общо политическо изявление“, в което се призовава Европейската комисия (ЕК) да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.

„България се присъедини към една декларация, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията като бизнес генерира огромен обем от въглеродните емисии. Самата декларация отправя апел към Европейската комисия (ЕК) да извърши анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори“, обясни днес Горанов.

Той подчерта, че декларацията е просто изявления на подписалите я държави, а дали ЕК ще разработи законодателно решение, е въпрос на нейна преценка.

Ако този проект все пак бъде подготвен от комисията, той трябва да премине през Европейския съвет и Европейския парламент, но ще се превърне в законодателно решение само и единствено, ако държавите членки се обединят около него.

Твърде рано е да се дава отговор на въпроса дали това ще се отрази на цената на самолетните билети, защото би било спекулативно, категоричен бе Горанов.

Той увери, че решението България да се присъедини към тази декларация е взето след дебат в Министерски съвет.