Гърция затваря границите през нощта

0
23
кулата
Снимка: архив

През последните седмици страната отчита ръст на заболелите от коронавирус

Гърция затвори ГКПП Кулата-Промахон за пътуване през нощта – от полунощ до 5 сутринта, а разпореждането на властите вече е в сила.

От 0.00 ч до 05.00 ч няма да се пропускат пътуващи, а това е единственият граничен пункт, през който пътуват туристи.

Във връзка с усложнената обстановка от COVID-19, през ГКПП Промахон ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, както и товарни камиони.

В Гърция, както и във всички държави от Западните Балкани, през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемост от коронавирус. Вчера в южната ни съседка бе регистриран абсолютен рекорд на новозаразени от 1259 души, 12 починали и 102 интубирани.

„Пандемията се разраства с основен фокус в Северна Гърция. Ситуацията остава изключително критична и изисква голямо внимание“, заяви заместник-министърът на гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас.

Притеснителна е ситуацията в Солун, където също се наблюдава агресивно нарастване на заболели от коронавирус.

Във връзка със затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция е задължително носенето на предпазни маски на открито и в автомобили за районите от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун. При неспазване на правилата на всеки нарушител се налага глоба от 150 евро.

Забранено е и движението от полунощ до 05.00 ч в същите рискови райони.