Данаил Кирилов допълни предложението си за уволнението на съдия Миталов

0
72
министър
Данаил Кирилов

Умишлено е нарушил служебните си задължения, твърди министърът

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е депозирал във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов, съобщиха от правосъдното ведомство, цитирани от БТА.

По този начин министърът е изпълнил указанията на членовете на Съдийската колегия на ВСС. Допълнението е било направено след „задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършената от него проверката на действията на съдията“.

В съобщението на Министерството на правосъдието се посочва още, че основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт.

„Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона“, се отбелязва още в съобщението.

Съдия Миталов получи забрана за влизане в САЩ заради корупция, но повече подробности от американската страна не бяха дадени. Съдийската колегия на ВСС поиска чрез МВнР от САЩ да бъдат изпратени данни за нарушенията, извършени от българския магистрат.