„Дейли мейл“ нарочи „Лаута Арми“ за основен виновник за расистките изстъпления

0
90
Фенове от групировката "Лаута Арми"

Членове на групировката вече 25 г. сеят терор по трибуните, твърди британското издание

Фенската групировка „Лаута Арми“ е била в основата на расистките изстъпления на мача България – Англия, твърди британският „Дейли мейл“. Ето какво пише в материала, цитиран от „Трафик нюз“:

Те бяха в центъра на срамните расистки сцени с тъмнокожите играчи на Англия на мача с България и имат история на насилие и расизъм. Представяме ви „Лаута Арми“ – радикалната групировка от расисти, която опорочи победата на Англия. Облечени в черно, членовете на групировката отправяха расистки обиди към играчите ни, както и нацистки поздрави. Свързвани с елитния пловдивски клуб „Локомотив“, феновете от „Лаута Арми“ вече докараха наказание на клуба си за расизъм – на мача със Страсбург от Лига Европа. На клуба бе разпоредено да играе следващия си двубой в Европа при закрити врати /тук „Дейли мейл“ греши – наказанието е затваряне само на Трибуна Спортклуб/.

Феновете от Лаута Арми – кръстена на парка около стадиона на „Локомотив“, следва отбора у дома и при гостуванията и сее терор по трибуните в продължение на 25 години. Членовете на групировката се обличат в черно – както на мача с Англия, и си уреждат боеве с други фенове. След предупреждението за расизъм на снощния мач в София те бяха изведени от стадиона.

„Лаута Арми“ си е изградила репутация на една от най-жестоките футболни банди през годините.  В YouTube има видеа, на които се вижда как фенове на групировката се бият с такива на градския съперник „Ботев“. На едно от тях се вижда как преследват по магистралата фенове на „Ботев“, които отказват да участват в предварително организиран бой. Ексцесиите и насилието са запазена марка на пловдивското дерби. През 2009 година играчи и треньори на двата отбора се сбиха на терена, а фенове нахлуха на терена и хвърляха бутилки и димки. През същата година членове на „Лаута Арми“ атакуваха фенове на „Берое“ с бейзболни бухалки, преди да влязат в сблъсъци с полицията, каквито имаше и на мач с „Марек“ преди няколко години. През 2014 година дербито между „Локо“ и „Ботев“ на Лаута бе спряно заради ексцесии от страна на феновете на домакините.