Действащ офицер от НСО – масон, ръководил бандата, застреляла Станка Марангозова

0
772
Станка Марангозова Снимка: Нова, архив

Членувал в една ложа с магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции

Подполковник от НСО е ръководил бандата, убила Станка Марангозова. Групата за наркотици, рекет и поръчкови убийства е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. За ръководене и участие в групата са обвинени три души. Те са задържани са за 72 часа. Ще бъде поискан постоянният им арест. Ръководител на групата е действащ дългогодишен служител на НСО, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сийка Милева

Бизнесдамата Станка Марангозова бе застреляна в началото на октомври миналата година. Тялото ѝ бе открито в колата й с три куршума в главата, а до него имаше поставена бяла роза.

Предвид работата на служителя на НСО той е притежавал специални умения, свързани с взривни устройства, обясни още Милева. Служебните му задължения били свързани с охрана на масови мероприятия и на лица.

От мобилния му телефон е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, обясни Милева. С тях са обменяни доклади, лични документи на български и чужди граждани, адреси, включително постановления на Софийската районна прокуратура и досъдебни производства.

Прокуратурата ще преценява дали да отдели материали за друго досъдебно производство, в което съдии и магистрати – членове на ложата, да бъдат обвинени в търговия с влияние или уреждане на дела.

При претърсване на автомобила на служителя на НСО е намерено и иззето средство за проследяване и подслушване. Този служител е играл логистична роля в групата – разпределял е задачите.

Поръчител на убийството на Марангозова е човек, което е имал неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, обясни още Милева. Обещал е 50 хил. лв. на бандата за убийството. В колата на жената е било монтирано проследяващо устройство. По обява в интернет е купен мотор, който е бил променен, за да не може да бъде проследен. Килърът е ползвал този мотор при изпълнението на мократа поръчка.