Декемврийски избори във Великобритания – предизвикателствата на зимата

0
11
Снимка: архив

Последните избори в Обединеното кралство през декември са се провели през 1923 г.

Британските депутати гласуваха за общи избори на 12 декември, посочва Би Би Си. Изборите в Обединеното кралство обикновено се провеждат през май или юни – последните избори през декември са се провели през 1923 г. – така че каква разлика може да има в зимните избори?

Изборите са огромно организационно предизвикателство. Милиони избирателни бюлетини трябва да бъдат разпределени. Трябва да се изпращат и по пощата. И хиляди училищни зали, църкви и читалища трябва да бъдат резервирани, за да се използват като избирателни секции. Тревогата е, че много от тези места вече ще бъдат резервирани в средата на декември за коледни събития. Лора Лок, от Асоциацията на избирателните администратори, казва, че членовете й провеждат обаждания и на много от обичайните места вече има коледни резервации. „Ще намерим избирателни секции“, каза тя в днешната програма на Радио Би Би Си. „Те могат да не са там, където хората очакват. На избирателите може да им се наложи да пуснат бюлетините си в гаражи или под навесите на каравани”, допълни Лок. И преброяването на гласовете, което трае много часове и разчита на временен персонал, може също да се наложи да се извърши на подобни импровизирани места.

Ще спре ли лошото време хората да гласуват? Това е трайно опасение, което инстинктивно се усеща като правилно. В студеното и влажно декемврийско време със сигурност хората ще бъдат по-малко склонни да избират и да гласуват. Според експертите обаче няма данни от Обединеното кралство, които да подсказват, че лошото време спира хората да гласуват.

Изследвания от Университета в Оксфорд почти не установяват връзка между времето и избирателната активност – вместо това хората са по-склонни да гласуват, ако предизборната надпревара е оспорвана и има голяма разлика между водещите партии. Много по-малко вероятно е те да гласуват, ако изборът изглежда предрешен или основните кандидати изглеждат сравнително близки в политическата си перспектива.

Както в случая с избирателните секции, по-късите зимни дни представляват логистично предизвикателство за организаторите на избори. Някои вече планират да закупят временно осветление за входовете на избирателните секции, според Лора Лок. Може също да се наложи да обмислят създаването на паркинги и пътеки към избирателните секции в случай на лошо време.

Що се отнася до това дали по-кратките дни могат да влияят на желанието на хората да гласуват, няма доказателства за това. Проф. сър Джон Къртис от университета в Стратклайд каза пред Би Би Си, че в следвоенния период през февруари са били проведени два пъти избори през зимата и двата са били с висока избирателна активност.

Може ли избраната дата да спре студентите да гласуват? Предполага се, че избори в средата на декември, близо до края на семестъра, могат да повлияят на студентския вот. Студентите могат да бъдат регистрирани да гласуват у дома, но все пак да бъдат по това време в университет или колеж в деня на гласуване или обратно. Според уебсайта за политиката за висше образование WonkHE 16 декември е най-често срещаната крайна дата за университетите във Великобритания – но мнозина завършват след това. Само шепа завършват преди 16 декември и преди очакваната дата на изборите.

Анкетирането на YouGov предполага, че 70% от гласовете на студентите са били подадени в техния избирателен район, а не по адрес на учебното им заведение. Студентите могат да се регистрират, за да гласуват както на домашния си, така и на университетския адрес, при условие че са в различни избирателни райони. Те обаче могат да гласуват само веднъж – подаването на повече от един глас на общи избори е престъпление. Когато датата на избора е известна, студентите трябва да имат време да се регистрират, за да гласуват на подходящото място.