Делото за касиране на изборите в София е пренасрочено за 10 декември

0
37
Административен съд - София

Причината е жалба от Иван Петров от „БСП за България“ срещу отказа на съдията да го конституира като страна в процеса

Делото за касиране на местните избори в София е пренасрочено за 10 декември, съобщи БНР, като се позова на Административен съд в София. Причината е жалба от Иван Петров от „БСП за България“ срещу отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса.

За днес трябваше да е готова съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза и да бъдат разпитани по трима свидетели, доведени от страните по делото – Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, и Общинската избирателна комисия и ПП ГЕРБ.

Съдът възложи на две вещи лица да изчислят математическия модел на резултатите на Мая Манолова и Йорданка Фандъкова от всички протоколи на секционните избирателни комисии (СИК), да установят дали резултатите съответстват на посочените в протоколите и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са били включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Свидетелските показания пък са във връзка с твърдения на загубилата Мая Манолова за хаос и сериозни нарушения при предаването на бюлетините и протоколите в зала „Арена Армеец“, с което категорично не са съгласни от Общинската избирателна комисия.

Искането на екипа на Манолова за ръчно броене на бюлетините вече беше отхвърлено от съдия Галин Несторов, който обаче не изключи да има броене в отделни секции, припомни националното радио. Това ще зависи от заключенията на вещите лица и от общо шестимата свидетели, от които се очакваше да разкажат каква е била организацията при предаването на чувалите с бюлетини и протоколите в зала „Арена Армеец“.

„Грешките, които са направени в протоколите, са аритметични. Те няма да променят и не променят резултата дори и след математическата експертиза“, беше отговорът на Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия.