Депутатите за ВНС ще се избират пропорционално

0
40
парламент
Снимка: архив

Против идеята за мажоритарно гласуване гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“

Управляващите от ГЕРБ не успяха да съберат необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико народно събрание, предаде БГНЕС.

Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“. Окончателното решение обаче предстои да бъде взето в пленарната зала.

„Не беше изненада. Колегите, с които управляваме заедно, и колегите от опозицията заявиха, че няма да ни подкрепят. Оттук насетне ще видим дебатите в зала“, коментира председателят на комисията Ана Александрова резултатите от гласуването.

Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ за машинното гласуване

Депутатите потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните. Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата да бъде изцяло на ЦИК.