До четвъртък трябва да са готови списъците с медиците, които искат да се ваксинират

0
14
Снимка: Pixabay

Хладилниците за посрещане на първата пратка ваксини са монтирани, увери здравният министър

„Необходимите хладилници за посрещане на първата доставка на ваксини са налични. До края на годината ще бъдат сключени договорите за доставка на останалите хладилници, в началото на следващата те ще бъдат доставени“, каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след среща на директорите на РЗИ-тата и останалите здравни експерти, които сформират новия оперативен щаб по ваксинацията.

Той допълни, че всички помещения ще бъдат ремонтирани там, където е необходимо, за да влязат хладилниците.

„В Бургас правят ремонт на помещението от петък. Вече са готови да го поемат. Навсякъде във всички РЗИ-та ще има фризери. Отделни малки хладилници, които да съхраняват ваксината, ще има разположени в мобилните екипи“, допълни още министърът.

След срещата си с директорите на шестте РЗИ-та, отговарящи за организацията по ваксинирането, той коментира, че са се разбрали как ще действа занапред.

„Тяхната задача е до четвъртък да изготвят списъците със желаещите медици, които са на първа линия, след това да изработят заедно с останалите директори на РЗИ, за които те отговарят, ясна логистика на необходимостта от мобилни екипи и бройката. В понеделник ще се съберем отново, за да отчетем всички специфики на всички райони. Във всеки район имаме специфики, които са различни“, каза още Ангелов.

След като днес президентът каза, че изборите ще се проведат на 28 март, здравният министър коментира, че ще бъдат изработени всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки.

„Повече от два месеца работи екип и от Министерството на здравеопазването под ръководството на вицепремиера Дончев. Този екип има задачата да изработи именно цялата логистика на провеждането на изборите.

Те ще се проведат в указаната дата от президента. Ние ще изработим всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки. Обсъждат се всички възможни варианти“, каза още здравният министър.