БСП и „Възраждане“: Не сме готови за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г.

0
25
България
Снимка: архив

Двете политически сили се позоваха на анализ на БНБ

От БСП и „Възраждане“ обявиха, че България не е готова да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Двете политически сили се позоваха на анализ на БНБ, съобщи БНР.

Текстът, изпратен от банката до парламентарните групи, все още не е одобрен от работната група и Координационния съвет за въвеждане на еврото в България, нито от Управителния съвет на БНБ, отбеляза социалистът Румен Гечев.

„Ние споделяме мнението, че не сме готови от 1 януари 2024 г. Ние не променяме становището си, че влизането в еврозоната, в паричния съюз, е наистина едно завършване на интеграционните процеси, но когато сме сигурни, че времето на присъединяване към паричния съюз ще бъде от полза на България. Тъй като засега рисковете са много големи, както по отношение на конкурентоспособността на българската икономика, така и по прехвърляне на суверенитет на националната ни банка към Европейската централна банка“, каза Румен Гечев.

От „Възраждане“ сравниха приемането на България в еврозоната с влизане в капан и изтъкнаха 12 причини срещу въвеждането на единната европейска валута. Сред тях – че страната ни няма да е пълноправен член на еврозоната, че не може да се гарантира финансова дисциплина, овладяване на инфлацията и падане на лихвите по кредитите на търговските банки.

От партията не са се отказали от идеята да организират референдум по въпроса, а лидерът на формацията Костадин Костадинов обясни как могат да преодолеят законовото ограничение.

„Естествено, че може да се свика референдум, по една много проста причина – ние сме поели ангажимента с договора от Маастрихт, който е присъединен към договора за членство на България в Европейския съюз. Но никъде не сме приели ангажимент за датата. Така че ние можем да питаме българските граждани дали не искат еврото да се въведе през 2100 г. И това е съвсем легитимен, отговарящ на закона за референдумите, на българската конституция и на договора от Маастрихт за тази ситуация въпрос.“