До 60 000 души ще бъдат засегнати от водния режим в Перник

0
15
Язовир "Студена"

70% процента от водата се губи заради аварии, твърди шефът на ВиК – Перник

Трудно е да се каже колко домакинства ще бъдат засегнати от режима на водата в Перник, вероятно са под 60 000 души. Това заяви инж. Иван Витанов, управител на ВиК – Перник, пред БНТ. Детските градини и училищата трябва да се запасят със съдове с вода, защото ВиК дружествата не разполагат с такъв брой водоноски. Към момента имаме 4 водоноски, които цяло лято ги раздвижваме между селата, уточни инж. Витанов.

От 18 ноември Перник и околните села минават на воден режим. Вода ще има само в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ще продължи до април следващата година. Още преди въвеждането на водния режим живеещите в Перник през по-голямата част от денонощието са без вода заради многото аварии.

Освен градовете Перник и Батановци засегнати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Една от причините за водния режим е, че 70% от водата в Перник се губи заради аварии. За месеците август, септември и октомври 2019 има 70% повече аварии, в сравнение със същия период на 2018 г., каза инж. Витанов.

Една от причините за водния режим в Перник е, че нищо добро не се е случило десетки години назад във водоснабдителното дружество. Материали, труд, гориво, машини – всичко е за сметка на дружеството. Идеята е по-малко вода да изтича, каза инж. Витанов.

Тази година е тежка по отношение на валежи. Язовир Монтана също е в тежко състояние. Язовир Искър е с многогодишен, язовир Студена – едногодишен дебит, в него водата в рамките на 1 г. се мени изцяло, уточни хидроинженерът. По думите му до 2023 г. трябва да е готов водния цикъл на Перник.

Такъв режим на водата обаче не се е налагало от 1993 година. Причината сега е ниското ниво на водата в язовир Студена.