Държавата с допълнителна подкрепа на земеделските стопани

0
18
Десислава Танева Снимка: МС

Това бе договорено на среща с премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева

На среща с премиера Бойко Борисов, министър Десислава Танева и земеделски производители бяха обсъдени мерки в подкрепа на земеделските стопани.

Прието е да се приложи виждането на земеделски производител, който предлага да има допълнителна подкрепа, която да бъде на база на дохода, който производителите доказват като реализирана продукция. Това стана ясно от думите на министър Танева.

„Земеделският производител трябва да произведе и продаде и на база на този доход, той ще получи допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия , разясни предложението си земеделският производител Красимир Кунчев.

Министър Танева заяви, че очаква допълнителната подкрепа да бъде финализирана с решение на ЕК.

„3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони, но които отпаднаха с предефинирането, първо ще получат компенсаторно плащане отново в размер на 25 евро на хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащания според размера на декарите. Добрата новина е, че ЕП гласува в Комисията по земеделието включването на това плащане като възможно и за предходния период, който е една плюс една година“, каза министър Танева.

Тя поясни, че това е инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП е успяла да мине на комисия вчера.
Танева обяви, че големи хранителни вериги вече поддържат активна комуникация с регионални производители и им предлагат договори за съвместна работа. Това се случва в съответствие с изискването в магазините да има повече стоки от местни земеделци.

Министърът увери, че към момента няма изхвърлена от производители стока. И подчерта, че сериозно предизвикателство ще бъде реколтата от череши.