Държавата ще финансира изграждането на заслони под връх Ботев

0
10
Снимка: Bulgaria ON AIR

Необходими са поне два-три, казва кметът на Калофер, който поискал съдействие за това от премиера Борисов

Държавата ще финансира изграждането на бункери и заслони по пътя за връх Ботев, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов пред БНТ. До решението се е стигнало, след като градоначалникът е поискал съдействие от премиера Бойко Борисов.

Снощи акцията по издирването на изчезналите баща и син от Стара Загора беше прекратена, след като продължилото 4 дни издирване не даде резултат. Спасителите са категорични, че няма как двамата мъже да са оцелели след толкова време, прекарано при минусови температури. „Изключително тежки са условията, особено за неподготвените туристи, около хижа Рай и връх Ботев. На много опасни места в района липсват подслони. Там, където те са останали, са амортизирани и твърде остарели – на повече от 40 години“, посочи кметът.

Румен Стоянов заяви, че крайно време да се помисли за инфраструктурата в планината, след като по пътя за връх Ботев има тежки и дълги маршрути и там човек няма къде да се подслони. А времето в планината се променя за минути, често летните бури са по-опасни дори от зимните.

„Снощи в разговора господин премиерът каза: Направете проектите, веднага сме готови да финансираме. И ние веднага започваме“, посочи кметът на Калофер. По думите му има нужда от поне 2-3 заслона по тежкия маршрут.

Приоритетно ще се проектират бункери и заслони за опасните райони като местността Параджика, в която се предполагаше, че са се загубили изчезналите баща и син.

Според опитните планинари от подобни бункери има крайна необходимост, защото укрепените заслони могат да спасят човешки живот.