Една трета от обитателите на частен дом за стари хора без документи за самоличност, открити са фрапиращи нарушения

0
51
Снимка: Pixabay

Управителят обвиняем за три престъпления

Една трета от възрастните хора, открити при претърсване на 8 май в Дом за стари хора и къщата за гости в съседство в село Добревци, община Ябланица са без документи са самоличност, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, цитиран от DarikNews.

Това са 16-18 души от общо 71 възрастни, като двама от тях са италианци. По думите на Вълков липсват и документи, касаещи правното основание, на базата на което възрастните хора пребивават в Дома, единствено са намерени 15 договора за туристическата услуга „настаняване“.

Окръжният прокурор припомни, че в условията на образувано досъдебно производство в Районната прокуратура – Тетевен, е извършено претърсване и изземване в двете сгради, като били установени 20 души в къщата за гости, а останалите – в социалния дом. За тях са намерени само 55 лични карти, а за останалите не били представени лични документи.

Иззети били много документи, писмена документация, веществени доказателства, които касаят дейността на дома. Една от двете сгради през есента на 2015 година е регистрирана в Агенцията „Социално подпомагане“ като социален дом „Добревци“, а почти по същото време – и като Дом за стари хора. В рамките на няколко дни е регистрирана в община Ябланица като пансион с капацитет 19 стаи с 40 легла. Четири години по-късно, през 2019 г., регистрацията й като пансион е прекратена, каза още Вълков.

Пак през 2015 г. другата сграда в съседство е регистрирана като къща за гости, построена с евросредства по линия на Фонд „Земеделие“. В деня на претърсването там са установени 20 възрастни.

„На базата на това, че в условията на извънредно положение всички къщи за гости са преустановили своята дейност и не приемат посетители, там се установяват такива“, добави прокурорът.

Затова управителят е привлечен като обвиняем за три престъпления – документни престъпления, присвояване и нарушаване на противоепидемичните мерки, свързани с извънредното положение.

Той каза още, че печатът под намерените 15 договора за настаняване на възрастните хора е на резиденцията „Карамел“, както се води къщата за гости, а подписът – на нейния управител. Установено е също, че през последните два месеца има документирани 58 нощувки в тази къща за гости, която е с капацитет 38 човека, добави Вълков.

„При претърсването и изземването част от персонала изчезна, което налага извода, че лицата, които обгрижват тези стари хора, нямат документи, трудови договори или такива, които позволяват да се готви храна и предоставя на тези възрастни“, заяви още прокурорът.

Той добави, че хората са в добро здравословно състояние, но все още не се знае кои са техните роднини и по какъв начин и кога са се озовали в тези сгради. Има данни за недобро отношение към някои от пребиваващите. „Мнението на инспекторите от РЗИ е, че, по тяхна преценка, в двете сгради има фрапиращи нарушения и те могат да ги затворят“, посочи Валентин Вълков.

По думите му заявено било, че там хората се хранят чрез кетърингова фирма, но в приземните помещения е намерено всичко необходимо да се приготвя храна.

Разследването по случая продължава. Районният съд в Тетевен е постановил мярка за неотклонение „домашен арест“ на собственичката на къща за гости. Мярката ще бъде обжалвана. Предстои и разпит на управителя на социалния дом, който е съпруг на задържаната, но е под доброволна карантина, каза още окръжният прокурор.