Говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод загиналия полицай: България не може да си позволи да губи толкова много млади хора

0
65
Сийка Милева Снимка: БНТ

Крайно време е декларираното взаимодействие между институциите да прерасне в реални и бързи действия, добави тя

 

България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите.

Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод на поредния полицай, който загуби живота си в изпълнение на служебния си дълг пред БГНЕС.

„Съболезнования към неговите близки и колеги. България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите.

Очевидно този случай е поредното доказателство, че има системен проблем. В него се преплитат двете основни тревожни тенденции – засиленият мигрантски натиск и убийствата по пътищата в страната ни, извършени от пияни и дрогирани шофьори“, каза още Милева.

„Крайно време е декларираното взаимодействие между институциите да прерасне в реални и бързи действия. На всички ни е ясно, че трябва промяна в законодателството и тежки наказания за пияните и дрогирани шофьори. Отдавна главният прокурор внесе експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.

Част от законодателните предложения включват увеличаване размера на наказанията за този вид деяния, включително при управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества да се отнема превозното средство в полза на държавата, ако е собственост на дееца“, каза още тя и подчерта: Прокуратурата на Република България многократно е напомняла, че очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на НК и че всяко забавяне при предприемане на конкретни действия срещу престъпленията по транспорта би довело до все по-голям брой на жертвите на пътнотранспортни произшествие. „Водещи сме в Европа в поредната черна класация за пътнотранспортни произшествия и пътен травматизъм и това трябва да спре“, каза още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.