Експлодиралият котел в „Свилоза“ издържал стрестестовете през април

0
24
"Свилоза"

През 2007 г. съоръжението е било основно реконструирано

Гръмналият котел със сода каустик в химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов минал стрестестове и проверка от Технически надзор през април, казаха от ръководството на химическото предприятие.

„Т.г. е направено хидроизпитание, всички параметри бяха в необходимите граници, нямаше установени течове и след това го пуснахме в експлоатация“, обяви шефът на съоръжението Михаил Друмев.

Котелът, който се взриви тази сутрин, се използва за изгаряне на органични и минерални отпадъци от производството на целулоза. Той работи под налягане на парата от 40 атмосфери. Към него има парна турбина с когенерация за производство на ток, обясни изпълнителният директор Михаил Колчев. Съоръженията са автоматични и са се изключили, след което е последвал взривът.

„Около 8.15 ч в понеделник старши операторът и главният инженер забелязали от стаята за управление, че рязко се променят енергийните параметри. Задействан е протокол. Торбината е изключила нормално, котелът също, но естествено е такова, че и малко количество вода да попадне в него, води до взрив“, допълни Друмев. От аварията няма пострадали работници и съседни цехове на комбината. Няма и замърсяване на въздуха“, увери Колчев. „В атмосферата са се отделили единствено водна пара и димни газове, които се контролират постоянно със съвременна станция за непрекъснат мониторинг“, каза той.

Производството на целулоза обаче спира за неопределено време до отстраняване на аварията, тъй като съоръжението е част от денонощния режим на работа.

„Ние нямаме притеснения, но това е стара структура, близо 2000 дка, случват се такива работи. Това са хиляди километри 50-годишни тръби“, каза пред „24 часа“ собственикът на компанията Красимир Дачев.

Авария от този тип се случва за пръв път в „Свилоза“. Котелът е пуснат през 1971 г., а през 2007 г. е основно реконструиран.

Над 160 милиона лв. са инвестирани в автоматизация и компютризация на процесите в производството от приватизацията досега, каза Красимир Дачев.