ЕК: Има българи сред хората, потърсили помощ да напуснат Китай

0
30
Снимка: архив

Заради разпространението на новия вирус трябва да се избягват пътуванията до Китай, които не са крайно наложителни

Граждани на десетина държави от ЕС, включително българи, са сред потърсилите съдействие, за да се върнат от Китай. Това съобщи днес еврокомисарят по действията при кризи Янез Ленарчич.

Той добави, че откакто снощи ЕК обяви организирането на два полета за връщане на европейци от Китай, досега са получени около 600 искания за съдействие. ЕС покрива 75 на сто от разходите за полетите за връщане, поясни еврокомисарят Ленарчич.

Според ЕК би следвало заради разпространението на новия вирус да се избягват пътуванията до Китай, които не са крайно наложителни. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен е разговаряла днес с китайския премиер Ли Къцян, за да предложи съдействие за пресичане на разпространението на вируса, ако е необходимо.

Досега в ЕС са потвърдени осем случая на заразяване – по четири във Франция и в Германия, отбеляза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Тя добави, че хърватското председателство на Съвета на ЕС е в готовност да свика извънредно заседание на министрите на здравеопазването.

Както БТА съобщи, ЕК задейства вчера по искане на Франция механизма за гражданска защита, за да евакуира европейски граждани от Китай. Тази седмица са предвидени два полета, като с първия ще бъдат върнати френски граждани, а във втория, изпълняван от самолет със стотина места, могат да се качат граждани на ЕС. Комисията отбеляза, че засега могат да пътуват единствено здрави хора, които не проявяват признаци на заболяването. ЕК е готова да съдейства за допълнителни полети при необходимост.

Правителствата са тези, които трябва да решат дали да евакуират гражданите си от китайския град Ухан, епицентър на епидемията от новия коронавирус. Това заяви днес говорител на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс.

Френското външно министерство обяви, че Франция е готова да предостави на гражданите на други европейски страни места във френските самолети, които ще прати в Ухан за евакуация на намиращите се там френски граждани, предаде ТАСС.

Според последни данни новият коронавирус е заразил над 6000 души в Китай и в други страни, предаде Асошиейтед прес.

В Китай заразените са 5974, в Хонконг – 8, а в Макао – 5. Случаи на зараза вече бяха установени в Тайланд (14), Сингапур (10), Тайван (8), Малайзия (7), Япония (7), Австралия (7), САЩ (5), Южна Корея (4), Франция (4), Германия (4), Канада (3), Виетнам (2), ОАЕ (4), Непал (1), Камбоджа (1) и Шри Ланка (1).

Досега от усложнения от заразата са починали 132 души, като почти всички са от провинция Хубей, където е град Ухан, в който първо се появи новият коронавирус.