Емил Димитров: Без промени в Закона за биоразнообразието ще бъдем глобени

0
15
Емил Димитров

Министърът се е съобразил на 90% с исканията на зелените

„Защитил съм един закон в Министерския съвет. Стоя само зад текстовете, които съм защитил”. Това заяви пред Нова тв министърът на околната среда и водите Емил Димитров по повод Закона за биоразнообразието.

За него той допълни, че се е съобразил на 90% с исканията на зелените и бил нападан многократно, че е направил големи отстъпки.

„От 2007 г. се точи нещо си, имаме наказателни процедури, защото отлагаме. Този закон трябва да стане, за да не търпим санкции. Ако не се приеме, ще получим такива”, категоричен беше Димитров.

„Трябва да кажа за героизма, който МОСВ направи в последните месеци. За първи път от последните 20 години на българското Черноморие най-малко се е строило, най-малко са се слагали чадъри, най-малко са се смачквали мидите или се е размътвала водата. Най-малко електричество е изхабено, най-малко емисии от коли. Това се дължи на факта, че посещението е било най-малко”. Така коментира втория протест на природозащитници срещу застрояването на морето, по Рила и по българските планини ресорният министър.

За строителството на Алепу той каза: „То вече е спряно от ДНСК. Иска се да пишем актове, та после да имаме съдебни процедури и министерството да бъде осъдено. Спряно е, какво повече трябва да направя”, изтъкна Димитров.

Допълни още, че е създал работна група, която да обсъди дали може да се предложи на прокуратурата да обяви актовете за Алепу за нищожни. „Това би решило проблема, ако се прецени, че може. Това да издаваш един акт на ДНСК и да сложиш втори и трети е само публична медийна изява”, смята министърът.