Емил Караниколов: Ще има и безвъзмездна помощ за бизнеса

0
14
Емил Караниколов

Парите ще дойдат по оперативните програми, обясни министърът

Колкото по-дълго продължи кризата, толкото по-лошо ще стана икономическото състояние не само у нас, но и навсякъде по света. Просто такава форма на криза досега не бе позната. Защото всяка криза досега започваше от някой сектор или банка, докато сега всичко стана за месеци. Да, очаквахме забавяне на икономиката, но нашите прогнози бяха за края на 2020 и началото на 2021 г., но ето че заради коронавируса това се случи доста по-рано, заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

,,След икономическата криза ще дойде и социалната, защото ще има доста освободени хора. Нашият износ беше рекорден, но сега пазарите са затворени. Ето защо предприехме тези краткосрочни мерки, които са допустимите по закон. В САЩ приеха милиарден бюджет, но и там парите, които ще бъдат отпускани за бизнеса, ще бъдат назаем“, обясни министър Караниколов.

Той обяви, че за физическите лица и фирми ще има и безвъзмездни средства, които ще дойдат от оперативните програми.

,,В момента едно от нещата, за които чакаме разрешение от Европейската комисия, е да пуснем ваучерова система за физически лица и малки и средни предприятия. Такава система се прилага в Австрия, като парите се отпускат без лихви, без кредити, а безвъзмездно и са в размер до 25 000 евро. Така че щом получим нужното разрешение от ЕК, ние също ще въведем такава система за еднократна помощ до 50 000 лева при отговарянето на определени критерии, разбира се. Едно от тях, например, би било спадането на приходите до 75% за фирмите. Но пак повтарям, първо трябва да получим съгласието на ЕК по този въпрос“, коментира Емил Караниколов.

,,Мярката 60/40 като принцип е правилна, защото не само държавата, но и бизнесът има отговорност към хората, които са му създавали печалба. Преди кризата имахме ръст на износа, ръст на БВП, икономиката ни работеше и вдигаше заплатите. Без работника предприятието няма кръв. Така че държавата ще даде своя дан, но е важно и бизнесът да помогне на цялото население. Ние ще намерим компромиса, защото идеята е да направим всичко за всички“, заяви още икономическият министър и подчерта, че основната идея на т.нар. мярка 60/40 е да останат хората на работа и да им се плащат заплати и осигуровки.

Емил Караниколов увери, че ако кризата продължи, държавата ще предприеме и дългосрочни мерки.

По думите му да се лансира идеята за кредитна ваканция би било пагубно, защото по този начин ще се стигне до фалит на банките, ако длъжниците спрат да си плащат задълженията