Ердоган заплашва да залее Европа с 3,6 млн. сирийски бежанци

0
30
Реджеп Ердоган

Анкара не приема никакви критики за военните си операции в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши днес, че Анкара ще изпрати намиращите се в страната 3,6 милиона сирийски бежанци в Европа, ако ЕС определи турската военна операция в Сирия като окупация.

„Ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци по пътя към вас“, заяви Ердоган в реч пред депутатите от неговата управляваща партия, предаде Ройтерс. „Анкара няма да приеме никаква критика по отношение на военните си операции в Сирия“, посочи той, твърдейки, че операцията „Извор на мира“ е стартирана за борба с десетки терористични групи, които „се скитат свободно в Североизточна Сирия, без да срещат никаква съпротива“.

Провежданата от Турция военна операция е посрещната от вълна от международни критики, като в частност Европейският съюз призова Анкара да спре „едностранните военни действия“, за да се избегне „по-нататъшно подкопаване на стабилността на целия регион“.

Междувременно Ердоган посочи, че турските военни сили, които нахлуха в Сирия, са убили досега повече от 100 бойци на кюрдските милиции в североизточния граничен регион на съседната страна. „В момента операцията продължава с участието на всички наши части. Досега са убити 109 терористи“, посочи той пред членове на неговата партия в Анкара.

Според президента Турция иска да предотврати създаването на „терористична държава“. „Ще унищожим онова, което е останало от тях“, заплаши той и призова бойците, водени предимно от кюрдските Народни отряди за защита (YPG) и кюрдските Женски защитни единици (YPJ), да се предадат, отбелязва БНР.