Ердоган: Турция не може да поеме сама нова бежанска вълна

0
23
Реджеп Ердоган

Десетки хиляди сирийци са избягали към турската граница след засилените руски бомбардировки в провинция Идлиб

Турският президент Реджеп Ердоган в неделя предупреди Европа, че Турция не може сама да се справи с нова вълна от сирийски бежанци, които бягат от засилените бомбардировки в северозападната провинция Идлиб, съобщи АФП.

Десетки хиляди сирийци са избягали към турската граница след засилените руски бомбардировки в района на Маарет ал Нуман. Доминираният от джихадистите Идлиб е приютил около три милиона души, включително много хора от други части на Сирия. Режимът в Дамаск многократно се зарича да поеме контрола над провинцията.

“Турция не може да се справи с нова бежанска вълна от Сирия”, каза Ердоган и добави, че над 80 000 души от Идлиб са избягали в райони близо до турската граница. Ако потокът се увеличи, “Турция няма да носи сама тази миграционна тежест”, добави той. “Отрицателните ефекти от този натиск върху нас ще бъдат проблем, който усещат всички европейски страни, особено Гърция”, предупреди той.

Европа отново ще изпита същите сцени преди сключеното през 2016 г. споразумение за миграция между Турция и Европейския съюз, каза Ердоган – препратка към най-тежката бежанска криза на континента след Втората световна война, когато през 2015 г. над милион души избягаха в Европа.

Като част от споразумението ЕС обеща на Анкара шест милиарда евро в замяна на по-силен контрол върху бежанците, които се опитват да достигнат до Европа.

Преди това Ердоган твърди, че не всички тези пари са пристигнали и предупреди, че Турция може да бъде принудена да отвори вратите за сирийските бежанци, които бягат в Европа.

Турските власти твърдят, че в Турция живеят около пет милиона бежанци, сред които 3,7 милиона са сирийци. Въпреки че са на противоположни страни на сирийската гражданска война, Турция и Русия работиха в тясно сътрудничество за разрешаване на конфликта.