След срещата във Варна: ЕС и Турция си обещаха да са си по-близки

Лидерите на съюза хвалят Анкара заради бежанците

0
141
ес
Ердоган, Борисов, Туск и Юнкер на съвместната пресконференция във Варна. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Водихме конструктивна дискусия в тази среща, заяви премиерът Борисов

На срещата във Варна между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган са били поставени всички въпроси, които касаят България и Европа. Това обяви самият премиер Борисов при откриването на пресконференцията след срещата Европейски съюз – Турция, предава Дарик.

Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с толкова напрежение, каза министър-председателят Бойко Борисов. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и други срещи и се е надявам да има решения, каза Борисов.

След откриването на пресконференцията българският премиер покани Доналд Туск да изрази позицията си, като сбърка името му и го нарече Тръмп.

Без да отчете грешката, председателят на Европейския съвет каза, че „тази среща е от изключително значение. Днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри в бъдеще”.

„По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот”, заяви той. „Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последвалите събития. Искаме да окуражим страната да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение”, допълни Доналд Туск.

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави с най-сърдечни чувства и заяви, че за него е удоволствие да бъде на тази среща. Преди официалната част, той е имал среща на четири очи с премиера Борисов, която по думите му е била много ползотворна. „Надявам се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото“.