ЕС ще отпусне 10 млрд. евро инвестиции за Западните Балкани

"Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към съюза, каза председателят на европарламента Антонио Таяни

0
60
ес
Антонио Таяни

Парите са за инфраструктура и дигитална мрежа

„Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към ЕС“, каза на пресконференция в НДК председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. „С Македония вече са отворени преговорите, но също така трябва да кажа, че това е валидно и за Сърбия, и за Черна гора“, заяви Таяни. Попитан какво е мнението му за свободата на медиите в Черна гора, той отговори, че е бил на посещение там, преди 7-8 месеца и смята, че работят, за да вървят в правилната посока.

„Трябва да затвърдим свободата на медиите. Казвал съм го и на Словакия след случая с убийството на разследващия журналист там. Аз самият съм журналист и свободата на медиите е нещо изключително важно навсякъде“, допълни той. Според него обаче трябва и в реални измерения да има свобода на медиите. „За най-скорошния случай в Черна гора е важно да изпратим силно послание, че свободата на медиите е едно от най-важните неща в диалога ни“, каза още Антонио Таяни. Той е предложил на срещата ЕС – Западни Балкани в София пакет от 10 милиарда евро за европейски инвестиции в региона – инфраструктура и дигитална мрежа.