Жената на Божков не се страхува от коронавируса, но остава в ареста

0
50
Елена Динева Снимка: Dnes.bg

Съдът заседавал няколко часа

Елена Динева, жената на хазартния бос Васил Божков, е поискала да бъде пусната от ареста срещу парична гаранция или друга мярка за неотклонение. Тя се явила лично в спецсъда миналата седмица въпреки риска от COVID-19.

Съдебни охранители я конвоирали от следствения арест на „Г.М. Димитров“ в спецсъда, който заседавал няколко часа по молбата, но отказал освобождаване, съобщи „24 часа“.

Същата съдба споходила и бившия шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев – и той като Динева остава в ареста поне до четвъртък. Тогава двамата имат право да обжалват отказа за освобождаване пред Апелативния специализиран съд.

Явяването на Динева в залата е било по нейно желание. Имало възможност и за скайп връзка, но тя не е ползвана. Елена Динева и Огнемир Митев са обвинени за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Спецсъдът е преценил, че няма опасност двамата да се укрият, но още не е отпаднала опасността на свобода те да извършат престъпление. При вземане на решението си съдът се позовал на показанията на бизнесмена Цветомир Найденов. От тях ставало ясно, че Динева е участвала редовно в бизнессрещи, които се провеждали всеки вторник с управителите и съдружниците в „Еврофутбол“. Тя била запозната в детайли с делата на мъжа си, който се издирва по 11 обвинения.

През февруари съдия пусна Елена Динева срещу гаранция от 1,5 млн. лв., но седмица по-късно тя бе отменена с мотива, че има опасност на свобода да повлияе на свидетели.

Митев също бе на крачка да излезе от ареста срещу сериозна гаранция, но това не се случи. На последното заседание в спецсъда той е бил представляван от трима адвокати, които заменили служебния му защитник.

Освен за участие в групата на Божков, Митев е обвинен и за длъжностно престъпление, свързано с неиздаден лиценз.

Според прокуратурата като шеф на Комисията по хазарта Митев не е упражнил достатъчен контрол при събирането на държавна такса от дружества на Божков, което ощетило държавната хазна.