Задържаните с подкупи служители на ДАИ изнудвали месарски бос за пари и луканки

0
97
Тримата задържани в съда Снимка: 24 часа

Подслушвали ги повече от 4 месеца. Остават в ареста

Тримата служители от ДАИ Пловдив, обвинени в получаване на подкупи – Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев, са били следени със СРС от 29 май т.г. Те водили активни разговори с транспортни фирми, на които извършвали проверки в качеството си на инспектори. Привиквали ги в сградата на ДАИ и конкретно и ясно им обяснявали, че имат нарушения, като нерегистрирани превозни средства и водачи без удостоверения за професионална квалификация, съобщи „24 часа“, като се позова на изнесеното в пловдивския окръжен съд, където се гледа мярката за неотклонение на тримата.

„От цялото поведение ставаше ясно, че тримата инспектори нямат намерение да съставят актове, а съветваха фирмите как нещата могат да се нагласят“, разказа прокурорът Георги Гешев.

При разпит месарският бос Стоян Къртев заявил категорично в показанията си, че са му искали пари и продукти. Къртев е един от големите месопроизводители в Пловдивско и като такъв разполагал с камиони, които да разкарват стоката му. Той е посочил пред следствените органи, че е бил извикан на паркинг пред голям търговски обект в града на тепетата, където е предал съответните суми и чантите с луканки.

Адвокат Стефан Левашки, който защитава Димитър Янакиев, уточни, че сумата на Къртев била 600 лв. плюс месни продукти, и я нарече „кокошкарска работа.

Според прокурора Гешев били разпитани представители и на други транспортни фирми, които по думите му били обект на рекет от служителите на ДАИ, но те не са дали конкретни обяснения в подкрепа на обвинението. Други дружества обаче, също потърпевши, са потвърдили схемата на инспекторите – привикване в ДАИ, разясняване, че има нарушения и че те могат да се отстранят.

Една от свидетелките на име Трайчева представила списък с конкретни плащания към ДАИ. Друга – Радосвета Дончева, разказала как на телефон й била изписана цифрата 300. Тя се сетила, че това е сумата, която трябва да даде, отишла до тоалетната, пъхнала парите в кутия от цигари и ги оставила. „Кой обаче е взел тези пари, не е ясно“, атакува обвинението адвокат Левашки.

Неговият клиент Димитър Янакиев е обвинен за това, че преди 2 години и половина холандски гражданин, който регистрирал транспортна фирма у нас, се оплакал, че бил изнудван за 5000 лв. Левашки уточни, че клиентът му разполага само с 1 апартамент в Свиленград. Той се преселил в Пловдив преди 10-ина години, а баща му закупил в града под тепетата голям парцел, от който получил 12 апартамента като обезщетение. Янакиев и родителят му са бивши митничари в Свиленград.

Адвокатите на тримата задържани инспектори изтъкнаха пред съда тяхното чисто съдебно минало и настояха клиентите им да бъдат освободени под парична гаранция. ,

Той обаче ги остави. Съдът прецени, че при по-лека мярка има вероятност тримата да се опитат да попречат на разследването. Налице са данни, за да се направи обосновано предложение, че именно тримата инспектори на ДАИ са извършители на деянието, заяви съдията. Решението подлежи на обжалване и протест.