Задържан е 41-годишен мъж, носил раница с бомби край парламента на 2 септември

0
207

Прокуратурата ще иска от съда постоянен арест за него

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Р. П., на 41 години, който носел в раницата си бомби за нощната канонада срещу кордона от полицаи и жандармеристи на 2 септември пред бившия партиен дом.

„Той е обвинен в това, че на 02.09.2020 г., около 20:30 часа в гр. София, на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Княз Александър Батенберг“, без да има надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, държал в носената от него раница неустановен брой саморъчно направени взривни вещества, които предавал на неустановен брой лица, участващи в протеста“, съобщава Софийска районна прокуратура.

„Последните от своя страна ги хвърляли срещу служители на МВР. За извършеното от обвиняемия престъпно деяние се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

Предвид високата обществена опасност на деянието на 04.09.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Р. П. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, се казва в съобщението.