Законът за БНБ ще бъде прецизиран с цел по-големи гаранции, че курсът лев-евро няма да бъде променян

0
25
Владислав Горанов и Димитър Радев Снимка: Дневник

За това се договориха партиите на председателски съвет в парламента

Новият текст в Закона за Българската народна банка (БНБ), който предизвика разнопосочни тълкувания за възможна промяна на фиксирания курс лев – евро, ще бъде прецизиран, преди да бъде приет. За това са се разбрали представители на различни партии в парламента по време на извънредно заседание на председателския съвет днес, потвърдиха от няколко политически сили пред „Дневник“.

В заседанието участваха финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

Става дума за текст, който е допълнение на чл. 29 от Закона на БНБ. В този член, който не е променян от 1999 г. насам, е фиксиран валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян набързо и без съгласието на парламента.

По неофициална информация от депутати на заседанието на председателският съвет днес е обсъдено текстът да бъде прецизиран с цел по-големи гаранции, че курсът няма да бъде променян. Очаква се новият текст да бъде обсъден и приет от бюджетната комисия утре следобед, когато е второто четене на законопроекта.

Как ще бъде променен текстът все още не е ясно. В отговор на въпроси на журналисти дали ще се въведат гаранции, че сегашният фиксиран курс няма да се променя с решение на други държави, Владислав Горанов каза: „Обсъдихме това. Работим заедно с колегите“. Той обяви още, че на председателския съвет е препотвърден политическият консенсус за присъединяване на България към еврозоната.

По-рано днес като най-най-важната причин за влизането на България в еврозоната премиерът Бойко Борисов посочи финансовата стабилност, ако „стане грешка БСП да дойде някога на власт“. „По спекулациите относно това, че искаме България да бъде в чакалнята на еврозоната, което гарантира, че дори да стане повече грешка БСП да дойде някога на власт, няма отново да падат КТБ, други банки и всичко останало. Това е най-важната цел, която да защитаваме“, заяви Борисов преди Министерския съвет днес. „Когато си в еврозоната, не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост“, изтъкна Борисов и посочи, че в общия банков съюз всички ще искат да знаят какво е състоянието на българските банки.