Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов: Несериозно е да се твърди, че полицията цели ескалация на напрежението

0
52
Антон Златанов Снимка: 24 часа

Когато полицаите не са уведомени за протест, ще има инциденти, каза той

„Когато полицаите не са уведомени за протест, ще има инциденти. В момента, в който разберем намерения и фактически действия, ние предприемаме действия“, каза пред бТВ заместник-директорът на СДВР Антон Златанов.

Той коментира ситуацията в понеделник на булевард „Ситняково”, при която жена с две деца в колата опита да премине блокадата на кръстовището, а протестиращите счупиха стъклото ѝ.

Полицаите идват, възстановяват реда и установяват част от извършителите. Ако очаквате, че в Районното полицейско управление в момента има 10-20 или 30 полицаи, които бездействат… В 7 часа, когато е започнало мероприятието колеги има и опазват мероприятието. Общественият ред се опазва всеки ден, заяви старши комисар Златанов за упрека, че полиция по време на инцидента не е имало.

Зам.-директорът на СДВР каза, че никой от участниците в инцидента не е тестван за алкохол и наркотици.

Той подчерта, че инцидентът от „Ситняково” не е единственият при тези протести и въобще не е единственият инцидент в столицата. Полицаите не са били изненадани, каза той.

Заместник-директорът на столичната полицията беше категоричен, че е несериозно да се обвинява полицията, че цели ескалация на протестите.

При нарушение на обществения ред, полицията действа по неговото възстановяване. При изненади – блокади на институции и на кръстовища, да не се стига до инциденти е невъзможно, каза още той.

Според мен палатковият лагер на „Орлов мост“ е незаконен. Там има по-висши решения и се съблюдават други мотиви. За да се развали лагерът и да не се допуска, полицията трябва да използва прекомерна сила, заяви още зам.-директорът на СДВР.