Зам.-министърът Нанков: Няма да има воден режим нито в Ботевград, нито в Шумен или Търговище

0
30
оставка
Николай Нанков

Нивото на подпочвените води е ниско, но ще има достатъчно за захранване, посочи той

Да успокоя жителите на Ботевград – не ги очаква воден режим. Реагирахме бързо. Още вчера свикахме среща в министерството с кмета на общината и собственика на ВиК дружеството. Има вода за 110 дни, дори ако не влезе и капка през този период. Това заяви пред Нова телевизия заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „Воден режим евентуално може да има след 3 месеца. Засега обаче няма такива опасения“, каза още той.

„Няма място за притеснение нито за Ботевград, нито за Шумен, а и за Търговище“, допълни зам.-министърът.

„Достъпът до питейна вода е основно и гарантирано човешко право. 59% са средно загубите на вода в национален мащаб. За това е и важна темата за подмяната на водопроводите“, разкри Нанков.

„Факт е, че в немалка част на страната водното количество на язовирите е ниско. Водата в яз. „Студена“ е друг въпрос – няма вода, но причините не са само в климата. Предстои да се разследва“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството. Нивото на подпочвените води е ниско, но ще има достатъчно за захранване“, разкри още той.

„От чешмите ще тече постоянна, а и чиста вода, когато има достатъчно количество. Ако яз. „Студена“ се напълни, може би през март ще има достатъчно вода“, завърши Николай Нанков.