Зам.-министър Бойко Пенков: Болниците нямат право да връщат пациенти

0
16
Бойко Пенков Снимка: БНТ

Препоръчали сме на всички болници да се създадат стаи, в които биха могли да се изолират хора, докато се постави диагноза, каза той

„Направени са препоръки към всички болници да се създадат стаи, в които биха могли да се изолират хора, докато се постави диагноза – дали има коронавирус, или не пациентът.“ Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БТВ.

Той обясни, че това е насочено и към частните болници, като уточни, че някои са заявили, че това ще е трудно, но ще се търси начин за реорганизация, за да се изпълни. Тези стаи ще са в болницата – не във всяко отделение, обясни заместник здравният министър и уточни, че са предвидени и големи санкции, обвързани с прекратяване на финансиране на болниците по НЗОК. Това ще е записано в бюджета за догодина.

Очаква се да се регистрира ваксина за COVID-19 до 3-4 месеца, а страната ни има договорка да получи 2,5 милиона от препарата основно за рисковите групи – с придружаващи заболявания и възрастни хора, каза още Пенков.

Той обясни, че помощта от 1000 лв. за медици, които работят на първа линия остава, като ще продължи да се дава и догодина. Тя е обвързана с многото пациенти с вируса в болниците, добави Пенков.

Заместник-министърът на здравеопазването увери, че легла има, по-голям е проблемът с недостига на специалисти. Той коментира, че се мисли как студенти и специализанти по медицина да се включат като помощ.

Той бе категоричен, че болниците нямат право да връщат пациенти.