Започна ваксинацията на учителите в столицата

0
11
Йорданка Фандъкова Снимка: Nova

Над 5000 са поискали досега да бъдат имунизирани

Над 5000 учители и помощен персонал са пожелали да се ваксвинират. Това са над 20 процента, надявам се този процент да се повишава, както е в домовете за възрастни хора, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев допълни, че до момента в София-град са получени близо 25 хил дози „Пфайзер/Бионтех“, а от „Модерна“ 4800 дози. По думите му към момента се раздават последните получени количества, които да обхванат фаза 2, като се довършва и фаза 1, където все още има стоматолози, фармацевти, лекари и помощен персонал, които не са ваксинирани. Засега хората не могат да избират коя ваксина да им се постави, като на този етап Столичната РЗИ ги разпределя, коментира още д-р Пенчев и припомни, че ваксините си имат спецификация на съхранение.

И сега пред столичната РЗИ има изнесени имунизационни пунктове и преди ваксинацията се дава нужната информация на хората, които са пожелали да се ваксинират.

Преподавателите и педагозите като цяло нямат сериозни притеснения към момента, обясни още Пенчев и отправи апел: „ Апелирам към учителите, педагозите и персонала стриктно да спазват графика, който е създаден, за да нямаме изпускане и празни дози.“

Директорът на РЗИ-София допълни, че у нас очакваме в средата на месеца първата доставка на ваксината AstraZeneca. За нея той поясни, че все още се чакат препоръките на ЕК, за да може да страната ни да вземе становище по отношение на информацията, че е ефективна за хора над 65 години.