Заразената с вирус жена е в тежко състояние в „Пирогов“

0
115
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: Канал 3

Семейството дошло от Ломско при сина си в София

 

Жената от заразеното с коронавирус семейство е в тежко състояние в „Пирогов“. Това обяви на извънредния брифинг в Министерски съвет шефът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Мъжът е постъпил в болницата вчера с обострена дихателна недостатъчност с предишно белодробно страдание, а жената днес. Тя е била в тежко състояние, интубирана е в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина. Непотвърдените данни са, че синът им е работил в „Илиянци“.

В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ – д-р Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно – самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица – това са около 89 души и започва процедурата по тяхното изследване и карантина“, допълни Мутафчийски.

„В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става чрез дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след консултативното заседание на Европейския съвет във връзка с коронавируса.

Премиерът заяви, че след днешното заседания е взето решение за отпускането на 25 милиарда евро. С тези пари ще бъдат стимулиране големите компании да произвеждат съответното оборудване, което през следващите седмици и месеци ще бъде така необходимо на болниците, за да се справят с коронавируса. Борисов посочи, че в някои страни има недостиг на болници и за целта се преоборудват хотели.