Захариева: Иран превърна Ирак в бойно поле

0
63
българи
Екатерина Захариева

Ирански ракети удариха две бази на САЩ и коалиционните сили. Всичко е наред, написа в „Туитър“ Тръмп

С изстрелването на ракетите по американските обекти Иран превърна Ирак в бойно поле, коментира външният министър Екатерина Захариева пред „Нова тв“.

„Точно от това се опасявахме“, заяви Захариева и отбеляза, че именно заради това мисията на НАТО там трябва да продължи.

Решението на иракския парламент за изтегляне на военните сили на САЩ и НАТО е грешка, но и тяхно суверенно право, смята външният министър, според която „най-голямата заплаха е да се завърне ИДИЛ“.

Захариева прогнозира, че пратеничката на САЩ по корупцията щяла само да ни дава съвети. Не ставало въпрос за мониторинг, а за партньорски отношения. По повод убийството на Сюлеймани нашата позиция е призив за деескалация на напрежението в региона, каза външният министър.

По-рано през нощта Иран атакува с над 10 балистични ракети две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили. Според МВнР няма пострадали българи. Това е първото нападение, за което Иран поема отговорност.

Съобщава се за 80 загинали при ракетните нападения. Иранската държавна телевизия информира, че нападението е отмъщение за убийството на генерала от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Касем Сюлеймани, поразен с американски дрон на 3 януари край Багдад.

„Всичко е наред“, написа в „Туитър“ президентът на САЩ Доналд Тръмп след ракетния обстрел и каза, че ще направи изявление днес. „Правим първоначални оценки на щетите“, каза в комюнике говорителят на Пентагона Джонатан Хофман. По думите на Хофман Иран е изстрелял повече от дузина балистични ракети от своя територия по две иракски военни бази, използвани от предвожданата от САЩ коалиция, предаде Ройтерс. Обстреляна е базата „Айн ал Асад“ в провинция Анбар и още една база в Ербил.