Захариева: Отговорното решение е в редовните избори

0
17
Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Премиерът се вслушва в това, което казват хората, заяви външният министър

Премиерът се вслушва в това, което казват хората, заяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Нека да изчакаме да мине коалиционният съвет, призова тя.

По думите ѝ Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов са министри към настоящия момент и терминът „министър в оставка” не е коректен. Техните оставки ще се обсъждат на коалиционен съвет.

Независимо дали ще има оставки или не, министър Горанов постигна исторически успех и това тепърва ще се види, коментира външният министър по повод приемането на страната в чакалнята на Еврозоната.

Отговорното решение е в редовните избори. Най-лесното решение е да подадем оставка, каза Захариева.

Очаквано вотът не мина. БСП се консолидира единствено с ДПС. Хората искат справедливост, а оставката е най-лесното, правили сме го вече два пъти, заяви тя.

Не си мислете, че всеки от нас със зъби и нокти се бори за тази позиция, отговори Захариева на въпрос дали ГЕРБ на всяка цена да остане на власт. Най- доброто решение за ГЕРБ е да подаде оставка, но и най-безотговорното, заяви Захариева.

Тя е категорична, че следващите месеци са ключови за България. Парите от Европа са успех, беше много трудно договарянето им, посочи министърът за преговорите на Европейския съвет.

Президентът е на ръба на конституцията, най-важната задача за един президент е да посочва проблемите, но и начините за решаването им. Готови сме за диалог, но той идва от двете страни. Президентът си знае кой седи за него, посочи Захариева. Относно акцията в президентството тя напомни, че прокуратурата не е викала медии.

Позицията на посланик Херо Мустафа не беше срещу кабинета, разговарях с нея, посочи още първият ни дипломат. Ние не сме някаква бананова република и не се нуждаем от благоволението на една или друга държава, категорична е Захариева.

Крайно неприемливо и недопустимо според Захариева е изпълнителната власт да си позволи да иска оставката, на който и да е от съдебната власт. Хората могат да направят това, но не и министър или министър-председател, подчерта още Захариева по повод главния прокурор Иван Гешев и нестихващото недоволство срещу него.