Захариева: Поканихме Путин догодина в България, нямаме проблем с официалната власт в Русия

0
43
българи
Екатерина Захариева

Тя отива на първо от 8 г. посещение на български външен министър в Москва

България е поканила руския президент Владимир Путин на посещение през 2020 г., съобщи външният министър Екатерина Захариева в интервю за ТАСС. Тя допълва, че дати не са съгласувани, но се надява това да стане в скоро време.

Путин бе очакван в България миналата година по повод 100-годишнината от освобождението на страната от османско владичество, както и тази година заради дипломатически юбилей.

Интервюто е публикувано в навечерието на първото от 8 години посещение на български външен министър в Москва. То идва в момент, когато двете страни отбелязват 140 години от установяването на дипломатически отношения, белязан от напрежение покрай разследването за шпионаж на лидера на Движение „Русофили“ и декларацията на външното министерство по повод руска историческа изложба в София. Но още в средата на септември Захариева каза, че двете събития нямат отношение към двустранните връзки с Москва.

Поканата за визитата, започваща в понеделник, е на външния министър Сергей Лавров, а Захариева казва, че се надява на равноправен диалог, основан на конструктивно сътрудничество, отчитане на взаимните национални интереси и общата българска политика с ЕС и НАТО.

„Искам да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на руското посолство в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с операцията на нашите спецслужби. Още преди 20 години парламентът даде своята оценка за тези събития и последствията от тях за българската държава и общество, прие закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете сигурни, че не бихме критикували, ако изложбата под лозунга „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма“ беше организирана на 9 май, а не на 9 септември“, пояснява тя.

„Що се отнася до операцията на нашите спецслужби спрямо движението „Русофили“ – която не ми е известна в подробности, понеже я ръководи прокуратурата, а тя е част от съдебната власт, независима от изпълнителната – то мога да кажа, изхождайки от публично известната към този момент информация, че тази операция няма отношение към лица, непосредствено свързани с официалните власти. Разследването засяга конкретни лица, по отношение на които има подозрения за извършени престъпления.“

„Нито дискусията около датата 9 септември 1994 г., нито разследването против Национално движение „Русофили“ са тема на двустранните отношения с Русия. В дневния ред на българско-руските отношения има сериозни теми и очаквам именно те да бъдат обсъждани по време на моята визита в Москва“, посочва още Захариева.

Тя напомня в интервюто, че българското православие е изиграло голяма роля за утвърждаване на християнството по руските земи, както и че първият московски и руски митрополит Киприан е българин и мощите му се съхраняват в Успенския събор в Кремъл.

„Общата ни история е пропита с кръвта на българския, руския и други славянски и близки народи, помагали на България да възстанови държавността си, и затова съм убедена, че общата ни история трябва да ни обединява, а не да ни разделя.“

След разговорите би трябвало да бъде подписана 5-годишна програма за сътрудничество в културата, образованието и науката. Ще бъдат обсъждани икономиката, енергетиката, туризмът, транспортът.